Filteren

De gewrichten van de kat

Gewrichten zitten tussen twee botuiteinden en zorgen ervoor dat de botten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen; ze fungeren als een soort ‘scharnier’ en schokdemper.

Een kat komt altijd op haar pootjes terecht

De uiteindes van de botten waartussen de gewrichten zich bevinden, zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Kraakbeen is een zacht weefsel zonder bloedvaten of zenuwen. Kraakbeen fungeert als een schokbreker. Door hun lenigheid en goede evenwicht komen katten, ook als ze van een grote hoogte springen, meestal op hun pootjes terecht. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de impact van de sprong gedempt wordt. Binnenin het gewricht zit vocht, ook wel gewrichtsvloeistof of synovia genoemd. De gewrichtsvloeistof zorgt voor een goede smering van het kraakbeen tijdens de beweging en voor voeding van het kraakbeen. De twee botdelen worden bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en diverse banden (bijvoorbeeld de voorste kruisband).

Gewrichtsproblemen bij de kat

Het meest bekende probleem aan de gewrichten van katten is artrose. Artrose is slijtage van de gewrichten en dit komt bij een heel groot percentage van met name oudere katten voor.

In tegenstelling tot bij bepaalde hondenrassen, komen andere gewrichtsaandoeningen zoals heup- en elleboogdysplasie en gescheurde kruisbanden bij de kat niet zo frequent voor. Heupdysplasie wordt vooral (maar zeker niet uitsluitend) gezien bij grotere raskatten, zoals de Maine Coon.

Een gewrichtsprobleem dat wat vaker voorkomt bij de kat is een patellaluxatie, oftewel een losse knieschijf.

Na een ongeluk (bijvoorbeeld een aanrijding, van het balkon vallen of bekneld raken in een kantelraam) treedt een heupluxatie (heup uit de kom) regelmatig op.

Symptomen van gewrichtsproblemen

Het belangrijkste symptoom van gewrichtsproblemen bij de hond, kreupelheid, wordt bij katten met gewichtsproblemen heel vaak NIET gezien (kan wel!). Hierdoor worden gewrichtsproblemen bij de kat vaak pas in een laat of ernstiger stadium herkend. Bij de kat zijn het vaak meer subtiele gedragsveranderingen die aangeven dat ze pijn aan haar gewrichten heeft. Wat kunt u merken als uw kat last van haar gewrichten heeft?

  • Minder goed ergens op of af kunnen springen: dit is niet altijd meteen duidelijk, katten kunnen namelijk vaak goed inschatten of een sprong ze gaat lukken. Als ze twijfelen, springen ze niet. Dus misschien valt alleen maar op dat uw kat niet meer op het aanrecht komt of opeens een voorkeur heeft voor een andere ligplaats dan de vensterbank.
  • Meer slapen en/of minder actief zijn.
  • Humeuriger zijn.
  • Meer of minder aanhankelijk zijn.
  • Bepaalde aanrakingen niet prettig meer vinden.
  • Agressiviteit naar u of andere dieren in huis.
  • Een slechtere vacht: als een kat door pijn in de rug zichzelf niet meer goed kan wassen, uit zich dit vaak in een vettigere of rommeligere vacht of klitten.
  • Naast de bak plassen: als de toegang tot de bak lastig of pijnlijk is (bijvoorbeeld door een hoge instap of een deurtje dat op de pijnlijke heupen valt) of het aannemen van de gehurkte plashouding niet meer lukt, kan dit het eerste zijn dat u merkt.
  • Andere lichaamshouding of slaappositie.
  • Minder gebruik maken van de krabpaal.

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren heeft een interessant artikel geschreven over het herkennen van pijn bij de kat.

De diagnose van gewrichtsproblemen bij de kat

Als u merkt dat u kat zich anders gedraagt en u vermoedt dat pijn de oorzaak kan zijn, is het heel verstandig om naar de dierenarts te gaan. Door een goed lichamelijk en orthopedisch onderzoek, kan de dierenarts de locatie van de pijn bepalen. Soms is het nodig om röntgenfoto’s te nemen en in een enkel geval wordt een scan voorgesteld.

De behandeling van gewrichtsproblemen

De behandeling (en het voorkomen) van gewrichtsproblemen bij de kat bestaat vaak uit verschillende onderdelen.

Pijnstillers en/of ontstekingsremmers

Ook al merkt u misschien niet dat uw kat pijn heeft, de meeste gewrichtsaandoeningen doen wel degelijk pijn. Een belangrijk onderdeel van de therapie is dan ook pijnstilling. Als de pijn minder is, zal uw kat meer bewegen, waardoor de gewrichten soepeler zullen worden.

Voeding en voedingssupplementen

Van een aantal voedingsstoffen is bekend dat ze een positief effect hebben op gewrichtsproblemen. Het kan dan ook nuttig zijn de voeding aan te passen. Er bestaat speciaal kattenvoer voor katten met artrose. Dit bevat ingrediënten die helpen uw kat soepeler te bewegen.

Als u en uw kat tevreden zijn over de huidige voeding, dan kunt u denken aan een voedingssupplement. Visolie staat bekend om de ‘smerende’ en ontstekingsremmende werking.
Seraquin Omega Kat en Catoils Vital zijn supplementen met een hoog gehalte aan EPA en DHA, de nuttige omega 3 vetzuren uit visolie. Verder kunnen voedingssupplementen als Flexadin Advanced Kat, Fortiflex en Puur Arthro uw kat helpen gemakkelijker te bewegen.

Bewegen

Katten met gewrichtsproblemen hebben de neiging minder te bewegen, terwijl ze, afhankelijk uiteraard van het precieze probleem, juist vaak wel in beweging moeten blijven. U kunt hen helpen door ‘tussenstapjes’ te maken naar favoriete ligplekken, zodat ze minder hoog hoeven te springen. Ook kunt u ruwe tapijten neerleggen als de vloer wat te glad lijkt of juist wollige kleden weghalen als uw kat daar steeds met haar nageltjes in blijft hangen. Fysiotherapie of bewegingsadviezen kunnen eveneens enorm nuttig zijn.

Een gezond gewicht

Als katten minder bewegen, komen ze vaak veel aan. En het spreekt voor zich, dat overgewicht een enorme extra belasting is voor de toch al pijnlijke gewrichten. Het behouden of bereiken van een gezond gewicht is essentieel. Een speciale dieetvoeding zoals Sanimed Weight Reduction Kat, kan daarbij helpen.

Overige behandelingen

Voor sommige gewrichtsproblemen zoals een patellaluxatie of een afgebroken heupkop kan een operatie nodig zijn. Ook kan de oplossing immobilisatie (een spalk of benchrust) zijn. Verder worden met lasertherapie vaak goede resultaten behaald.

Gewrichtsproblemen bij katten komen veel voor en worden helaas vaak laat ontdekt omdat katten meesters zijn in het verbergen van pijn. Daarnaast worden artroseklachten vaak gebagatelliseerd met ‘mijn kat wordt nu eenmaal een dagje ouder’. Toch is het heel zinvol om bij subtiele tekenen van pijn naar de dierenarts te gaan. Als gewrichtsproblemen in een vroeger stadium worden herkend, is de progressie (het verergeren van het probleem) vaak met voeding(ssupplementen) en bewegingsadviezen tegen te houden. En bovendien wilt u natuurlijk niet dat u geliefde huisdier pijn heeft!

Als u een vraag heeft over onze producten of over de gewrichten van uw kat, neem dan contact met ons op.