Filteren

Overgeven bij de hond

Bijna iedere hond geeft wel eens over. Een keertje overgeven is meestal niet zo erg, maar als uw hond regelmatig last heeft van de maag of blijft overgeven, kan het een belangrijk symptoom zijn van een onderliggende ziekte. Door te braken verliest uw hond bovendien veel vocht en belangrijke zouten, waardoor hij snel kan verzwakken. Overgeven gaat regelmatig gepaard met diarree. Vaak is een hond die overgeeft ook misselijk. Pharmacy4pets helpt u uw hond met maag- en darmproblemen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Misselijkheid bij de hond herkennen

Een hond die misselijk is, geeft niet altijd over. Wat zijn symptomen van misselijkheid bij uw hond?

  • Smakken
  • Kwijlen
  • Gapen
  • Boeren
  • Minder of langzamer eten
  • Gras eten

Als deze symptomen langer dan een paar dagen duren of wanneer uw hond ook gaat overgeven, is het verstandig naar de dierenarts te gaan.

Waarom geeft een hond over?

Overgeven is een mechanisme van het lichaam om het te beschermen tegen schadelijke stoffen. Na de inname van een giftige of prikkelende stof, kan het lichaam deze door te braken weer kwijt raken. Ook kan braken veroorzaakt worden door bijvoorbeeld virussen, parasieten of onderliggende aandoeningen van maag, darmen, lever, baarmoeder, alvleesklier of nieren. Heel veel mogelijke oorzaken dus!

Is het altijd overgeven?

Als een hond voedsel, gal of slijm opgeeft, wordt dit in de volksmond braken of overgeven genoemd. Bij goed observeren van uw hond, komt u er soms achter dat het in feite geen overgeven is wat uw hond doet.

Overgeven

Bij overgeven komt de maaginhoud naar buiten door een forse buikpers: uw hond kokhalst één of meerdere keren, vervolgens trekken zijn buikspieren zich samen, waarna de maaginhoud eruit komt. Het is dus een actief proces. De maaginhoud kan bestaan uit (deels) (verteerd) voedsel, slijm, gal, waterig vocht en/of bloed. Het braaksel kan doorzichtig, geel, groen, bruin, rood of zwart zijn.

Regurgiteren

Regurgitatie is het opgeven van de maaginhoud zonder voorafgaande buikcontractie. Het komt er als het ware zonder waarschuwing vanzelf uit. U kent dit van uzelf mogelijk als het ‘zure boertje’.

Hoesten

Hoesten wordt enorm vaak verward met overgeven. Een flinke hoestbui kan zelfs overgaan in echt overgeven, wat het nog verwarrender maakt. Een hond die hoest geeft vaak vooral wit slijm op, er wordt geen buikpers gezien en het kokhalzen is meer het heel hard schrapen van de keel.

Voor een juiste diagnose en vooral behandeling, is het heel belangrijk te proberen uw hond goed te observeren om het onderscheid tussen braken, regurgiteren en hoesten te maken.

Tips bij overgeven

De meeste honden braken zelden. Eén op de vijf honden braakt vaker dan twee keer per maand.
Regelmatig braken is nooit normaal. Het is dus belangrijk naar uw dierenarts te gaan als uw hond vaker overgeeft. Als uw hond verder fit en vrolijk is, goed eet en drinkt en niet blijft braken, zijn er wel wat dingen die u kunt proberen:

  • Vaker per dag voeren: een hond die regelmatig ’s nachts of ’s ochtends vroeg gal (geel vocht) spuugt, heeft nog wel eens baat bij een extra maaltijd ’s avonds laat vlak voor het slapen gaan. Soms is een maag die lang leeg is aanleiding tot braken.
  • Goede voeding: het onjuist bewaren of te lang open hebben van voeding, kan leiden tot bederf. Vooral bij rauwe voeding of blikvoeding die langer dan twee a drie dagen of buiten de koeling wordt bewaard, treedt dit snel op.
  • Van straat eten voorkomen.
  • Gras eten voorkomen: gras is scherp en kan de maagwand irriteren, wat weer kan leiden tot braken (en daardoor tot misselijkheid en meer gras eten… Zaak is dus die vicieuze cirkel te doorbreken).
  • Regelmatig ontwormen.
  • Goed opletten waar een hond mee speelt: veel honden hebben als grootste hobby het spelen met balletjes of het slopen van speeltjes. Sommige honden laten het daar niet bij, maar eten ook (delen van) hun speelgoed op. Er zijn zelfs honden die regelmatig een paar sokken uit de sokkenla verslinden… Vreemde voorwerpen in de maag of darm zijn een veel voorkomende (en gevaarlijke!) oorzaak van braken.
  • Puur Stomac: om een gezonde maag- en darmfunctie te behouden, bijvoorbeeld als uw hond veel gras eet of last heeft een borrelende maag of darmen.

Wanneer naar de dierenarts bij overgeven?

Een keer braken hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Als uw hond fit en vrolijk is, goed eet en drinkt, hoeft u bij een keer overgeven niet meteen naar de dierenarts. Een hond die blijft braken, ziek is of als een puppy moet overgeven, is het wel belangrijk naar de dierenarts te gaan. Een dierenartsbezoek is aan te raden als uw hond:

  • Meerdere keren per dag braakt
  • Gedurende een lange periode regelmatig (één keer per dag of één keer per week bijvoorbeeld) overgeeft.
  • Ziek, sloom of slap is.
  • Bloed braakt of het braaksel eruit ziet als koffiedrab (donkerbruin) of ontlasting
  • ‘loos’ braakt: uw hond probeert te braken en er komt niets. Dit kan een symptoom zijn van een maagovervulling of maagkanteling!
  • Een dikkere buik heeft dan normaal.
  • Evenwichtsproblemen heeft.
  • Veel drinkt en plast.
  • Niet eet en/of drinkt (of het water niet binnen houdt).
  • Iets gegeten heeft wat niet de bedoeling was.
  • Koorts heeft (>39,5 graden).
  • De mondslijmvliezen bleek of juist erg rood zijn en/of plakkerig aanvoelen: dit zijn tekenen van uitdroging.

De behandeling van overgeven

Uiteraard onderzoekt uw dierenarts uw hond grondig als deze komt vanwege braken. Hij zal een uitgebreid lichamelijk onderzoek doen met extra aandacht voor het voelen van de buik. Indien nodig zal een bloedonderzoek gedaan worden of worden er röntgenfoto’s of een echo van de buik gemaakt. Afhankelijk van de (verwachte) oorzaak van het braken en de klinische toestand van uw hond, wordt er een behandeling ingesteld.

Medicatie tegen misselijkheid en braken

Gelukkig is er heel goede medicatie die snel zorgt voor een vermindering van de misselijkheid en het stoppen van het overgeven. U kunt uw dierenarts vragen om een recept voor te schrijven voor Cerenia tabletten, deze ondersteunen bij misselijkheid en overgeven. Door de juiste medicatie zal uw hond zich snel beter voelen. Soms worden maagbeschermers of maagzuurremmers geadviseerd.

Voeding

Bij braken wordt geadviseerd wat vaker per dag kleine porties te voeren en water te geven. Ook is het beter het water en de voeding niet kouder dan op kamertemperatuur te geven. Vasten wordt uitsluitend geadviseerd bij heftig aanhoudend braken en is dus meestal absoluut niet het advies! De maag en darmen van uw hond hebben immers voedingsstoffen nodig om te herstellen.

Als uw hond slecht eet en/of drinkt, kunt u de zouten aanvullen door ORS-poeder te geven of als uw hond ook diarree heeft Enterogelan pasta, die zowel extra zouten en snelle koolhydraten bevat als de ontlasting helpt dikker te maken.

Als het braken ook gepaard gaat met diarree wordt vaak een speciale lichtverteerbare dieetvoeding zoals Sanimed Intestinal geadviseerd. Als uw hond verdacht wordt van een voedselovergevoeligheid, zal een Hypoallergene dieetvoeding gekozen worden.

Overige maatregelen

Afhankelijk van de oorzaak van het braken en de ernst kan het zijn dat uw hond een vochtinfuus krijgt of een specifieke behandeling voor een onderliggende aandoening, zoals een nierdieet of pijnstillers. Soms is een operatie of een scopie van de maag nodig, bijvoorbeeld als uw hond een speeltje of een kastanje heeft opgegeten of als een baarmoederontsteking de oorzaak van het braken blijkt te zijn.

Als u een vraag heeft over onze producten of over maagproblemen bij uw hond, neem dan contact met ons op.

3 items

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina