Filteren

De luchtwegen van de hond

Een neusverkoudheid zoals wij mensen regelmatig hebben, komt bij de hond nauwelijks voor. Gelukkig maar, want hun reuk is misschien wel hun belangrijkste zintuig! Hoesten en benauwdheid zien we bij honden wel regelmatig. De oorzaken hiervoor lopen uiteen van de zeer besmettelijke maar relatief onschuldige kennelhoest, tot astma en longoedeem door hartfalen. Pharmacy4pets helpt u de luchtwegen van uw hond in topconditie te houden.

De bouw en functie van de luchtwegen van de hond

De luchtwegen worden verdeeld in de voorste (of bovenste) luchtwegen; neus, keelholte en luchtpijp en de onderste of diepere luchtwegen; de bronchiën en longen.
De belangrijkste functie van de luchtwegen is uiteraard ademhalen, het lichaam voorzien van zuurstof. Daarnaast is de neus van honden hun belangrijkste zintuig en kunnen ze hun temperatuur reguleren door te hijgen.

Symptomen van luchtwegaandoeningen

Soms is aan de symptomen al af te leiden waar in de luchtwegen het probleem speelt. Zo kan je aan een bijgeluid vaak al afleiden waar het probleem zit: snuiven bij een verstopte neus en snurken bij een probleem in de keel.  De belangrijkste symptomen van luchtwegaandoeningen zijn:

  • Hoesten.
  • Benauwdheid.
  • Een bijgeluid bij de ademhaling.
  • Veranderde ademhaling: sneller, oppervlakkiger, dieper, met meer buikpers.
  • Rode, bleke of blauwige slijmvliezen.
  • Neusuitvloeiing.
  • Niezen.
  • Reverse sneezing: omgekeerd niezen, hierbij schiet het strottenklepje even verkeerd, waardoor het de luchtpijp blokkeert bij het ademen. Slikken verhelpt het probleem.
  • Kokhalzen/keel schrapen.
  • Sloomheid.
  • Verminderd uithoudingsvermogen.
  • Ontkleurde neusspiegel.
  • Flauwvallen.

Als uw hond symptomen vertoont van een luchtwegaandoening is het altijd raadzaam hem na te laten kijken door uw dierenarts. Zeker als uw hond benauwd is, moet u onmiddellijk uw dierenarts contacteren.

Aandoeningen aan de voorste luchtwegen van de hond

Zoals eerder vermeld, komt een eenvoudige neusverkoudheid lang niet zo vaak voor bij de hond als bij de mens. Honden kunnen wel ‘verkouden’ zijn, maar dit heeft dan vaak een andere oorzaak dan een verkoudheidsvirus. Een aantal voorste luchtwegproblemen zal kort besproken worden.

Allergische rhinitis

Dit is een ontsteking van het neusslijmvlies op basis van een overgevoeligheidsreactie. Bij de mens noemen we dit hooikoorts. Bij de hond geeft het verschijnselen als waterige neusuitvloeiing, niezen en ontstoken ogen. De symptomen van de voorste luchtwegen gaan soms gepaard met jeuk, bijvoorbeeld bij honden met atopie. De behandeling van allergische rhinitis is meestal symptomatisch. Oogzalf met vitamine A beschermt de ogen voor de wandeling, na de wandeling kunnen stofjes en pollen uit de ogen gespoeld worden met bijvoorbeeld Bogacare Perfect Eye Cleaner en de gevoeligheid voor pollen kan worden ondersteund door PUUR pollen.

Kennelhoest

Als uw hond plotseling flink moet hoesten, vooral tijdens activiteit of bij trekken aan de lijn en verder fit is, dan is de kans groot dat hij kennelhoest heeft. Zeker als hij ongeveer een week ervoor naar het pension is geweest of met een hoestende hond gespeeld heeft. Kennelhoest is een infectieuze ontsteking van de luchtpijp. In principe heeft een hond met kennelhoest geen koorts en is hij niet ziek. In een enkel geval kan kennelhoest overgaan in een longontsteking, maar de meeste honden herstellen spontaan van kennelhoest.

Omdat kennelhoest heel besmettelijk is, laat je je hoestende hond beter niet bij andere honden. Rust is goed voor het herstel en uitlaten aan een borsttuig verdient de voorkeur boven een halsband, vanwege de druk op de luchtpijp van die laatste. Antibiotica zijn zelden nodig. Soms worden niet-steroïde ontstekingsremmers ingezet, maar vaak is een behandeling niet nodig. U kunt uw hond ondersteunen met Bronchofort, een verzachtende hoestsiroop op homeopathische basis.  Uw hond kan ingeënt worden tegen kennelhoest (ook wel bekend als de ‘neusenting’, omdat de vaccinatievloeistof in een neusgat gedruppeld wordt).

Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS/BOAS)

Het Brachycefaal Obstructief Syndroom is een complex van aandoeningen aan de voorste luchtwegen, zoals vernauwde neusgaten, een te lang zacht gehemelte en een te nauwe luchtpijp, dat optreedt bij brachycephale, ofwel kortsnuitige rassen. Deze rassen, waaronder bijvoorbeeld Bulldoggen, mopshonden en Cavalier King Charles Spaniels vallen, hebben een relatief korte bovenkaak. In hun schedel is simpelweg ‘geen plaats’ voor alle structuren, met vaak ernstige ademhalingsproblemen als gevolg. De symptomen variëren, maar omvatten meestal snurken bij de ademhaling, rochelen, benauwdheid bij inspanning en opwinding en een grote kans op oververhitting bij warm weer. Honden met BOAS moeten soms geopereerd worden: de neusgaten worden verwijd en het zachte gehemelte ingekort. In Nederland mag sinds 2019 niet meer gefokt worden met honden met een te korte snuit.

Aandoeningen aan de diepere luchtwegen

Honden met problemen van de onderste luchtwegen zijn vaak benauwd en hoesten. De meest voorkomende aandoeningen zullen kort besproken worden.

Astma bij de hond

Wat we bij de mens astma noemen, noemen we bij de hond chronische bronchitis. Een bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, de kleinere luchtwegen in de longen, en gaat gepaard met hoesten. Chronische bronchitis zien we vooral bij kleine, oudere honden die vaak te dik zijn. De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal, langdurig hoesten, en met behulp van lichamelijk onderzoek, een röntgenfoto en soms bronchoscopie (met een cameraatje in de luchtpijp en in de grote bronchiën kijken).

De behandeling  van chronische bronchitis bestaat uit het onderdrukken van de hoest door bijvoorbeeld niet in de buurt van de hond te roken, blaffen zoveel mogelijk te voorkomen, te wandelen met een borsttuig in plaats van een halsband en soms hoestsiroop of medicatie. Daarnaast is het van groot belang dat uw hond afvalt als hij te dik is. Speciale dieetvoeding zoals Specific Weight Reduction kan hierbij helpen. Ontstekingsremmers zijn vaak levenslang nodig om de ontsteking te onderdrukken. Bijna alle mensen met chronische bronchitis krijgen deze medicatie per inhalatie, omdat dit veel minder bijwerkingen geeft. Dit kan bij de hond ook met een AeroDawg inhalatiesysteem. Dit vereist wel training en inzet van de eigenaar.

Longontsteking bij de hond

Een longontsteking komt bij honden regelmatig voor. Virussen zijn vaak de oorzaak, waarna bacteriën de klachten verergeren. Ook kan een longontsteking veroorzaakt worden door een vreemd voorwerp (bijvoorbeeld een grasaar) of omdat de hond zich heeft verslikt. De meest voorkomende oorzaak van een “verslik-longontsteking”, is een verlamde slokdarm (megaoesofagus). Andere redenen kunnen zijn: epilepsie, botulisme, myasthenia gravis en slikproblemen, heftig braken. Daarnaast kunnen aangeboren longaadoeningen, een verminderde afweer, ziektes als bronchitis, suikerziekte en de ziekte van Cushing en medicijnen als prednison of chemotherapie de kans op een longontsteking vergroten.

De meeste honden met een longontsteking hoesten. Vaak zien we ook dat honden sloom zijn, slecht eten en een verminderd uithoudingsvermogen hebben. Soms is hijgen de enige klacht, maar een dier kan ook ernstig benauwd zijn en blauwe slijmvliezen hebben. Ongeveer de helft van de honden met een longontsteking heeft koorts. De diagnose wordt gesteld door lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. Soms is een CT scan of bronchoscopie nodig. Vaak is langdurig antibioticum nodig. Als een vreemd voorwerp de oorzaak is, moet dit verwijderd worden.

Longoedeem bij de hond

Longoedeem betekent dat er vocht in de longen zit. Omdat dit vocht de plaats van lucht inneemt, zijn honden met longoedeem vaak benauwd en hoesten ze. De meest voorkomende oorzaak van longoedeem is hartfalen. De diagnose wordt gesteld door het lichamelijk onderzoek gecombineerd met een röntgenfoto. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van hartmedicatie en ‘plaspillen’, vochtafdrijvende medicatie.

Longworm

Hart- en longworm zijn wormpjes die zich in de kleine bloedvaatjes in de longen of in de luchtpijp nestelen. Honden besmetten zich door het opnemen van larfjes. Afhankelijk van de soort worm gebeurt dit via ontlasting van andere honden of door het eten van met larfjes besmette slakken (of dieren die die slakken gegeten hebben, zoals kikkers of muizen).

Besmette honden hoesten vaak, kunnen benauwd zijn, een slechte eetlust hebben en vermageren. De diagnose kan gesteld worden door het aantonen van larven in de ontlasting met de Baermann methode.

De ziekte kan worden behandeld door te ontwormen met Milbemax (4x behandelen met een week tussentijd) of Advocate (behandeling na 1 maand herhalen).

Aandoeningen aan de luchtwegen zijn vervelend voor uw hond. De klachten kunnen variëren van een onschuldige snotneus tot ernstige benauwdheid. Het is belangrijk uw dierenarts te contacteren bij  verdenking van een luchtwegaandoening, zodat snel de juiste diagnose gesteld wordt en uw hond weer ‘opgelucht kan ademhalen’.

Als u een vraag heeft over onze producten of over de luchtwegen van uw hond, neem dan contact met ons op.

1 item

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina